Bingons Historia

Bingo är ett underhållande spel som passar alla åldrar. Under spelets långa och intressanta historia har det dykt upp många varianter av bingo och olika vidareutvecklingar av spelet.

Sveriges bästa bingosidor online

Bingosajt
Bonus
Besök
100 cash spins utan omsättning på Golden ticket 2Regler & villkor
99 freespins på Night Sky utan omsättningskravRegler & villkor
100% upp till 1000 kr i bonusRegler & villkor
100 free spins i Book Of DeadRegler & villkor

Bingospelet har en lång historia

Bingospelet har sin grund i ett lotteri som startade under 1530-talet i Italien. Där skapades Lotto som är föregångaren till det vi idag kallar för bingo. Bingo och Lotto är någonting mycket stort i Italien och varje lördag sedan 1530-talet har de spelat dessa spel oavbrutet. Det är någonting som kallas ”il Gioco del Lotto in Italia” och är mycket stort i hela landet. Där kan inte vare sig ”Loket” eller Lotta Engberg komma i jämförelse.

Beano är föregångaren till bingo

En enkel marknadsförsäljare från Jacksonville, Georgia åkte 1928 runt i Tyskland och sålde varor. Av en slump såg han hur folk spelade lotto och tänkte direkt att detta skulle vara någonting mycket lönsamt att ta hem till USA.

Året därpå ställde han upp ett stånd på marknaden i sin hemstad och bjöd in folk att spela detta nya spel som han kallade för Beano. Han hade tagit idén från det europeiska ”Lotto” och modifierat det en aning. Genast blev detta en succé och folk trängdes hela dagen, natten och långt in på småtimmarna för att få prova på detta nya och nervkittlande spel.

bingospelets historiaEn misslyckad småföretagare vid namn Edwin S. Lowe var på väg hem från sin lilla leksaksbutik sent samma kväll. Han hade inte speciellt bråttom och var mycket bekymrad över den ekonomiska situation han befann sig i. Lowe såg till sin stora förtjusning att marknaden fortfarande var öppen och gick in. Väl inne på marknadsområdet såg han att endast ett stånd var öppet och att folk trängdes för att få komma fram. Han beslöt sig för att tränga sig fram för att se vad som orsakade denna uppståndelse.

Där fick Lowe se att folk satt runt ett stort bord med numrerade brickor framför sig och en massa bönor i näven. I mitten satt en man och drog små numrerade träplattor ur en cigarrlåda. När han ropade ut numret letade spelarna ivrigt på sina brickor efter det specifika numret och markerade det med sina bönor.

När någon hade fått en rad fylld med bönor ropade de ”Beano! När en av kvinnorna i gemenskapen fyllt en rad blev hon så till sig att hon glömde bort vad hon skulle ropa och lyckades få fram ”Bingo!”. Lowe köade hela natten för att få testa detta spännande spel och det var startskottet för en strålande karriär för honom.

Hemma i New York testade han detta spel tillsammans med några vänner  dagen efter karnevalen. Hans vänner blev lika förtjusta i spelet som Edwin själv och han bestämde sig för att försöka sälja spelet. Lowe bestämde sig då för att detta spel skulle börja serietillverkas och kallas för just Bingo. Han spred spelet när han var ute i världen och sålde sina leksaker. Han lanserade också ett slags bingo brädspel som han sålde i leksaksaffärer från 1930-talet och framåt.

Bingo i Sverige

Bingo kom till Sverige på 1950-talet och i början av 1960-talet fanns bingo på några få platser i landet. Spelet introducerades på allvar i Sverige av idrottsklubben Gunnarstorps IF, som höll det första bingopartiet hösten 1961. Från början var bingo mest ett sätt för idrottsklubbar att samla in pengar till sin verksamhet.  Men spelet spred sig med raketfart när folk fick upp ögonen för hur roligt det var.

När bingo kom till SverigeTio år senare, i början av 1970-talet kunde man spela bingo på över 500 platser i Sverige. På den tiden spelades bingo enbart i bingohallar och man kunde inte vinna pengar utan bara saker. Spelet var så populärt för att det var ett så socialt spel. Många kom vecka efter vecka till bingohallen för att spela. De hade med sig fika och umgicks med de andra spelarna före och efter själva spelet.

Idag finns cirka 100 bingohallar i Sverige. Samtliga hallar har ideella föreningar som förmånstagare och drivs oftast av serviceföretag som består av flera föreningar eller enskilda näringsidkare.

De flesta föreningar bedriver idrottsverksamhet och ett av kriterierna för att medverka är att föreningarna har en omfattande ungdomsverksamhet, och medlemmar mellan 7 och 20 år är ett viktigt kriterium.

Länsstyrelsen utfärdar lotteritillstånd, sköter kontrollen och beslutar vilka föreningar som får vara förmånstagare och godkänner avtal. Bingohallarna delar ut hundratals miljoner varje år direkt till det lokala föreningslivet.

Sedan bingoverksamheten startade i Sverige på 1960-talet har den genererat över 10 miljarder kronor i nettobehållning. Dessa pengar är och har varit avgörande för många föreningars överlevnad. I takt med minskade bidrag och besparingar i stat, landsting och kommuner kommer bidragen från bingoverksamheten att spela en allt viktigare roll.

Högsta kontantvinsten uppgår till ett basbelopp med undantag för vissa speciella arrangemang, som till exempel riksbingo då man spelar samtidigt i flera hallar, varvid vinsten kan uppgå till mer än 100 000 kronor.

Utöver det traditionella bingospelet förekommer det även spel på så kallade värdeautomater i de flesta bingohallar. Detta sker i samarbete med Svenska Spel, vilket borgar för att kontrollen på automatspelet är lika bra som på bingospelet. Den traditionella bingon står dock för huvuddelen av den totala omsättningen.

I hela Sverige spelar över en halv miljon människor regelbundet bingo. I England och USA är spelet ännu större. Där finns bingohallar som rymmer flera tusen personer. Bingons historia är fascinerande och speciellt så som bingon har utvecklats sedan internet kom.

Bingolotto och nätbingo

Bingons historia

Under 1980-talet minskade intresset för bingo något, men spelet fick ett uppsving under 1990-talet då flera nyheter lanserades. Dels blev kontanta vinster tillåtna i bingohallarna. Dels så lanserades bilbingo. Denna variant av bingo går ut på att spelarna sitter i sina bilar på en stor parkering och hör bingonumren utropas genom en högtalare. När någon får bingo så tutar han eller hon. Denna spelform gjorde att hela familjer kunde åka och spela bingo tillsammans som en rolig familjefest.

När Bingolotto lanserades 1992 blev bingo populärt för den stora massan. Bingo och underhållning kombinerades på ett helt nytt sätt och stora delar av befolkningen samlades framför teven på lördagskvällar när Leif Loket Olsson drog igång Bingolotto.

Bingo på nätet

I mobilen kan man spela bingo på nätat när man villBingo finns numera även på Internet, online bingo, med samma regler som i det traditionella bingospelet. Med vinnarchanser avhängigt av hur många bingobrickor spelaren har köpt, samt av hur många brickor det är med i spelet allt som allt.

Onlinebingo lanserades 2006 och det blev nästa nytändning för spelet. För första gången är det nu kvinnor och ungdomar som spelar mest. De stora fördelarna med nätbingo är att man inte behöver ta sig till någon bingohall utan kan sitta hemma och spela vilken tid som helst. Dessutom behöver man inte sitta framför datorn och vänta på bingo när bingobrickorna väl är köpta, utan man kan chatta, surfa eller lämna datorn för att göra något annat. Datorn bevakar eventuell vinst. Onlinebingon kan också locka med både ett större utbud av spel och ett större utbud av vinster.

Får en spelare bingo får spelaren en vinst i form av ett större eller mindre penningbelopp, som sätts in på spelarens online bingo konto. Detta spelkonto upprättas så snart spelaren registrerar sig som ny medlem hos en online bingosida. Förr fanns det fler bingosidor i Sverige men en del har försvunnit under åren och i samband med att det infördes en ny spellicens i Sverige den 1 januari 2019. För att erbjuda spel i Sverige numera måste alla bingosidor ha en svensk licens.